Bokashi DIY

Som nya husägare är det mycket att tänka på, och det jag tänkt allra mest på den senaste tiden är kompostering.
Kallkompost, varmkompost och bokashikompost.

Idéen med Bokashi är att det ska vara bra för miljön. Med Bokashi kan du göra jord av alla matrester du har hemma i köket: lägg dem bara i en Bokashihink och strö på lite Bokashiströ, en levande produkt med ”goda” mikrober i. Dina matrester konserveras så de inte luktar och görs färdiga för jorden. (www.bokashi.se)

Ett mycket bra alternativ tyckte jag! Mathias hade inget annat val än att hålla med, trotts att han är väldigt skeptisk och befarar att hela huset ska lukta ruttnande avfall.

Inköpspriset för ett startkit ligger på 310 kr för 2 st 10 liters hinkar med lock, 1 kg strö och 1 st ströare. Eller 980 kr för 2 st speciellt framtagna bokashihinkar med tappkran, 1 kg strö och 1 st ströare på bokashi.se

Men så kan man också göra ett helt eget startkit. Det kostar lite mer tid, men i slutändan har du 2 hinkar med tappkran (samma funktion som specialhinkarna) och 2 kg strö för 560 kr.
Pris per hink blir 135 kr och 2 kg strö plus frakt kostar 249 kr på bokashi.se.

1. Material

1. Material 10 L hink med lock, 35 kr på Citygross. Tappkran, 80 kr på Jula. Smutsavskiljare, 20 kr på Biltema Plus en penna att markera ut hålet för tappkranen och en vass kniv att skära ut det med.

2. markera ut hålet

2. Jag placerade kranen så pass långt ner att hinkarna kan stå ovanpå varandra utan problem och för att kunna tappa ut så mkt som möjligt ut hinken. Det betyder att tappkranen sticker ut nedanför hinkens botten.

3. skär hålet

3. skär ut hålet lite mindre än markeringen till att börja med, och prova dig fram genom att försiktigt, se om kranen kan skruvas fast utan utan problem. Att använda en liten och vass kniv underlättar detta.

4. skruva i kranen

4. Skruva i kranen med en gummiring på utsidan och en på insidan och vänd tappen neråt. (den går säkert att ha utstickande åt sidan också, men jag har ej testat den funktionen ännu.)

5. lägg i smutsfiltret.

5. lägg i smutsfiltret. Det kommer göra så att bokashijosen (används som växtnäring och doseras 1 krm till 1 l vatten) kan rinna ut från komposten och tappas från hinken.

6. färdig!

6. Det färdiga resultatet! Som sagt så går det säkert att fästa kranen horisontellt, då kan hinken stå på plant underlag. Men jag planerar att ha mina hinkar på en hylla i matkällaren.

7. Test

7. Båda hinkarna blev täta, och efter jag tappat ut så mkt vatten som gick när hinken står plant, fanns där totalt 800 ml vätska kvar i botten. Genom att tippa hinken tömde jag ut 750 ml, vilket gav en rest på 0.5 dl kvar i botten som inte kom ut genom kranen.

Annonser

Om iisaii

En utrycksfull problemlösare ger ett inspirerande resultat.
Det här inlägget postades i Bokashi, DIY, Home owning, kompostering och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s